Wyjaśnij poj. kuchmistrz

Wszystko co nie pasuje do pozostałych sekcji, a dotyczy tego okresu.
Awatar użytkownika
HistoriaPolski.eu II
Posty: 1336
Rejestracja: 21 lip 2011, 17:06

Wyjaśnij poj. kuchmistrz

Post autor: HistoriaPolski.eu II » 17 sie 2011, 06:26

Wyjaśnij poj. kuchmistrz

Awatar użytkownika
Lew-Lechistanu
Posty: 361
Rejestracja: 15 mar 2011, 20:56
Lokalizacja: Przyborów k. Słońska
Kontakt:

Re: Wyjaśnij poj. kuchmistrz

Post autor: Lew-Lechistanu » 17 sie 2011, 22:32

Kuchmistrz (magister cuinae, magister coquinae, praefectus culinae) – był to najważniejszy urzędnik stołu królewskiego. Wbrew nazwie nie sporządzał on potraw lecz był zarządcą kuchni królewskiej. Kierował kuchennym personelem, oraz dbał o sprzęt używany w kuchni. Podczas królewskich podróży rozdzielał żywność pomiędzy członków dworu, a w czasie trwanie uczt asystował królowi przy stole, zapowiadając podawane potrawy. Z racji częstego przebywania w obecności króla urząd ten ceniono bardzo wysoko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska króli elekcyjnych ogólnie”