Tradycyjna kuchnia polska

Wszelkie zagadnienia dotyczące historii Polski obejmujące szerszy zakres niż dany dział.
Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 17:56

Zupa grzybowa
Do tej pysznej zupy znakomicie nadają się borowiki, podgrzybki oraz maślaki, których nie brakuje w polskich lasach.

Składniki:
0,5 kg wołowiny
2 garści suszonych grzybów
2 l wody
10 ziemniaków
cebula
śmietana
mąka
sól, pieprz (dla smaku)
Sposób przyrządzenia:

Umytą wołowinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Grzyby starannie myjemy, następnie zalewamy ciepłą wodą.
Trzymamy je w wodzie około 30 minut. Dopiero po tym czasie zaczynamy wodę z grzybami gotować na małym ogniu.
Do przygotowanego wywaru dodajemy posiekane grzyby.
Mieszamy wywar z grzybami z rosołem i gotujemy przez około 45 minut.
Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i ziemniaki.
Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 17:57

Chleb podlaski
Dobrze wypieczony chleb był dumą każdej Polskiej gospodyni. Uważano powszechnie, że dopóki panna nie potrafi upiec chleba, nie nadaje się do małżeństwa.

Składniki:
50 g zakwasu ( oczywiście dokarmionego)
200 g mąki żytniej chlebowej ( może być typ 720)
180 ml wody
600 g mąki żytniej
ok. 200 - 220 ml wody ( to zależy od mąki)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
Sposób przyrządzenia:

Zakwas, mąkę żytnią chlebową i 180 ml wody wymieszać i pozostawić na 8 – 10 h.
Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać szpatułką lub mikserem.
Powinno powstać lekko klejące ciasto.
Przykryć i pozostawić na ok. 1 h.
Następnie przełożyć do keksówki ( ja piekłam w dwóch ale uważam, że swobodnie można upiec jeden wyższy).
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 h.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Razem z chlebem do piekarnika włożyć naczynie z wodą. Piec ok. 40 min

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 17:58

Kartacz
Kartacz jest jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych na Podlasiu. Wpisany jest na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki:
ok. 2 kg ziemniaków
3 cebule
1 ząbek czosnku
800 g mięsa (70% wieprzowiny i 30% wołowiny) – najlepiej świeżo zmielonej
1 jajko
sól, pieprz
250 g wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia:

1 cebule i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce po czym odcisnąć w gazie lub pieluszce tetrowej płyn i odstawić go na jakiś czas.
Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach a następnie zemleć przez maszynkę.
Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi.
Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy kartacze.
Wrzucamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 50 min.
W tym samym czasie podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek.
Cieplutkie, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 17:59

Kiszka
Prawdziwie Polskie danie, ziemniaki, słonina i cebulka. Kiszka ziemniaczana należy do tych potraw, które zdecydowanie lepiej smakują.


Składniki:
ok. 1,5 m jelita wieprzowego
2 kg ziemniaków
2-3 cebule
kilka łyżek mąki pszennej
10-15 dag słoniny lub surowego boczku
tłuszcz (najlepiej smalec) do pieczenia
majeranek
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i ucieramy.
Ze słoniny lub boczku przygotowujemy skwarki z cebulą i dorzucamy do ziemniaków. Zaprawiamy farsz mąką, dodajemy sól, pieprz i majeranek.
Masą ziemniaczaną niezbyt ściśle napełniamy jelita, nakłuwamy je wykałaczką, żeby nie popękały i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Wyjmujemy, gdy się zrumienią.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 17:59

Sękacz
Ciasto robi się polewając w pobliżu źródła ciepła specjalnie przygotowaną masę na drążek który podczas pieczenia jest okręcany.

(Uwaga! Do upieczenia sękacza potrzebny jest specjalny sprzęt. Składa się on z drewnianego wałka, szerszego z jednej i cieńszego z drugiej strony, stawidełek - na których leży i obraca się wałek, misy na resztki oraz elektrycznych grzałek. Dawniej, gdy używano ognia, zamiast elektrycznej maszynki był ruszt. Palono brzozą lub olchą.)

Składniki:
40 świeżych jajek
1 litr kwaśnej śmietany
1 kilogram mąki
1 kilogram cukru
0,5 kilograma masła
0,5 kilograma margaryny
2 cytryny
4 cukry waniliowe
4 dowolne zapachy
Sposób przyrządzenia:

Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka.
Następnie dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn.
Wszystko wymieszać.
Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach.
Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek.
Do tej czynności wymagana jest specjalna, prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 18:00

Kurczak po krakowsku
Aromatyczny kurczak nadziewany farszem z kaszy. Rumiana skórka, soczyste mięso to się nazywa kurczak idealny.

Składniki:
1 kurczak,
10 dag kaszy krakowskiej (gryczanej),
1 białko,
1 jajko,
szklanka wody,
5 dag masła,
sól, pieprz, ulubione przyprawy (do drobiu),
zielenina (szczypiorek i pietruszka),
3 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu, skrapiamy lekko olejem, wkładamy przykrytego na całą noc do lodówki.
Suchą kaszę należy wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko.
Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekaną zieleninę, jajko i pozostałe masło.
Kaszę należy wymieszać z przyprawami do smaku. Trzeba zwrócić uwagę, by dobrze przyprawić farsz, bo pieczenie "wyciąga" nieco intensywność przypraw.
Farszem nadziewamy kurczaka, zszywamy otwór w tuszce.
Do naczynia z pokrywą (najlepiej żeliwnego) wlewamy olej, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1 godziny, w temp. 180C.
Po godzinie odkrywamy kurczaka, zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni.
Wyjmujemy kurczaka z piecyka, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie soki ładnie przeniknęły całą pieczeń.
Czekamy, aż nasz ptak wystygnie a następnie kroimy go na zgrabne porcje.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 18:02

Buchty
Buchty z to przepyszne kluski, które można podawać wedle uznania, z sosem mięsnym, grzybowym lub owocowym. Zawsze smakują wyśmienicie.

Składniki:
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
sól
łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem i kilkoma łyżkami mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
Następnie dodajemy roztopione masło, sól i dalej wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy aby wyrosło.
Lepimy kule i układamy na oprószonej mąką desce.
Gdy buchty trochę urosną układamy je na ściereczce umocowanej na szerokim garnku z wrzątkiem.
Przykrywamy przykrywka i czekamy do wyrośnięcia naszych klusek na parze.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 18:03

Gołąbki jarskie
Gołąbki jarskie to doskonała alternatywa dla osób nie jedzących mięsa, a lubujących się w Polskich, tradycyjnych daniach.

Składniki:
główka białej kapusty, średniej wielkości
2 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
masło do smażenia
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:

Kapustę zanurzamy garnku z wrzątkiem i trzymamy, aż zaczną odchodzić liście.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce.
Dodajemy jajka i drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę.
Farsz trzymamy w rondlu nad ogniem, aż woda z ziemniaków odparuję.
Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ostudzone liście kapusty, starannie zwijamy.
Gołąbki wkładamy do natłuszczonej brytany i polewamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180̊ C na około godzinę.
Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym lub pomidorowym.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 18:04

Pyzy śląskie
Jest to jedno z wielu przysmaków wywodzących się z regionu śląskiego. Pyzy śląskie znane są również jako kluski śląskie.


Składniki:

1 kg ziemniaków ( 4 części )
1 część mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Sposób przygotowania:

1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

Awatar użytkownika
Husarz
Posty: 822
Rejestracja: 31 paź 2010, 04:37

Re: Tradycyjna kuchnia polska

Post autor: Husarz » 16 maja 2012, 18:04

Racuchy opolskie
Mimo, że to szybkie i proste danie, jest ono bardzo sycące. Zachęcam do spróbowania tych pysznych racuchów.


Składniki:
50 dag mąki
0,5 l zsiadłego mleka (może być kefir albo maślanka)
½ szklanki wody gazowanej
cebula
2 jajka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:

Do mąki wbijamy jajka, rozczyniamy ją wodą i zsiadłym mlekiem.
Cebulą drobno siekamy i rumienimy na patelni.
Cebule dodajemy do masy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na patelnią z rozgrzanym tłuszczem, formujemy placki.
Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Polski ogólnie”