Re: Tradycyjna kuchnia polska
: 16 maja 2012, 18:05
Polewka z kminku
Przygotowanie nalewki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Świetnie smakuje z grzankami lub jasnym chlebem( najlepiej swojskim, robionym na zakwasie).
Składniki:
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Sposób przyrządzenia:
Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
Przygotowanie nalewki nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Świetnie smakuje z grzankami lub jasnym chlebem( najlepiej swojskim, robionym na zakwasie).
Składniki:
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Sposób przyrządzenia:
Kminek uprażyć w rondelku, aż zacznie odskakiwać od dna, zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru, zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.